Videomarketing


Wat is videomarketing eigenlijk?
Kort gezegd is dat marketing met behulp van video's.
Videomarketing kan bedrijven (en andere organisaties) helpen om gevonden te worden, om twijfels bij potentiële klanten weg te nemen, om service te verlenen aan bestaande klanten en om de naamsbekendheid te vergroten. Door dit online (bijvoorbeeld via YouTube, Vimeo of Wistia) te doen, kunnen anderen de video's verder verspreiden, waardoor je mensen kunt bereiken buiten het eigen directe bereik.
Waar de meeste bedrijven video's vooral inzetten om bezoekers van de eigen website te informeren, overtuigen of te vermaken, kun je webvideo's dus ook gebruiken om mensen naar de website te leiden. Het simpelste voorbeeld is dat je een bedrijfsfilm of productvideo verspreid via een nieuwsbrief of social media, zodat men het niet alleen op de website zien. Als je dan YouTube gebruikt, kun je (na een verificatie procedure) de video zelf klikbaar maken en de geïnteresseerde kijker naar de website leiden, zonder dat ze een adres hoeven in te typen. Dat is gebruik maken van interactiviteit, een nog weinig gebruikte functionaliteit. Het is echter wel een manier die het makkelijk maakt voor kijkers om naar de juiste, relevante pagina te gaan.

Vindbaarheid

Met video's kun je ook de vindbaarheid vergroten.
Zeker als je YouTube gebruikt: dat is na Google de grootste zoekmachine. Met een goed ingevulde kanaalomschrijving en relevante video's met duidelijke omschrijvingen, kunnen video's makkelijk gevonden worden. Bij een bedrijfsfilm hoort dus een heldere omschrijving van wat je te bieden hebt en welke problemen je oplost. Bij productvideo's idem: wat los je er mee op?
'How-to'-video's zijn ook vrij populair: hierin wordt uitgelegd hoe je iets moet/kunt doen. Hoe snoei ik bonsai-boompjes? Hoe maak ik voegen schoon? (Ik verzin deze vragen terwijl ik typ, maar het zijn wel vragen die ingetikt worden in Google of YouTube. Door hier een waardevol antwoord op de vraag te geven, kun je dus mensen uit jouw doelgroep bereiken en kennis laten maken met jouw oplossing. Tegelijkertijd kunnen bestaande klanten de video's gebruiken als handige tips.

Demonstreren

Een product demonstreren in een video kan heel veel vragen beantwoorden en daardoor de aankoopbeslissing makkelijker maken. Niet alleen kun je met video twijfels wegnemen, je helpt klanten ook om betere beslissingen te nemen. Verkeerde aankopen zijn tijdverspilling voor verkoper en klant. Nu klinkt het net of video's kopers afschrikt ;-) maar heldere product video zorgt juist dat een klant eerder iets koopt. Een win-win-situatie dus: sneller iets verkopen en minder retour.

Interactiviteit

Het is al eerder genoemd: platforms als YouTube en Wistia zijn interactief in te zetten. Dat betekent dat je in de video's links kunt maken naar andere video's of naar pagina's op jouw website. Dat betekent dat je bij een productvideo de kijker in 1 klik (of 2) naar de juiste productpagina kunt leiden. Bij een promotievideo kan de geïnteresseerde kijker direct naar een pagina met meer informatie of een contactformulier geleid worden. We houden allemaal van extra gemak en dit gemak maakt de drempel lager om naar jouw website te gaan.

Distributie

Webvideo's zijn makkelijk te verspreiden, dankzij de verschillende platforms. En dankzij de snelle verbindingen en het feit dat meer dan de helft van Nederland een kleine TV (smartphone) op zak heeft, is het de moeite waard om video online in te zetten. Via blogs, fora, nieuwsbrieven, social media (als Twitter, Facebook, Instragra, etc) kun je een video's makkelijker dan ooit bij jouw doelgroep in beeld krijgen. 20 Jaar geleden moest je mensen uitnodigen en in een zaal verzamelen om een videoband aan te zetten. Nu kunnen mensen 24 uur per dag bijna overal video's bekijken.

Waarom Video?

Video heeft een paar streepjes voor op tekst en afbeeldingen:
- je kunt laten zie hoe iets echt is en werkt
- je kunt er meer sfeer en emotie bij overbrengen
- wat men ziet en hoort, blijft makkelijker hangen dat wat men leest

De Voordelen van VideoMarketing samengevat


- het vergroot de vindbaarheid
- door gebruik te maken van interactiviteit maak je het de kijker gemakkelijk
- video's zijn makkelijk deelbaar
- de inhoud van video's blijft makkelijker hangen (dan deze lange tekst ;-) )

Voor vragen kun je altijd contact opnemen met BrokxMedia.
Ook als je al een YouTube-kanaal vol met video's hebt kan BrokxMedia helpen om het efficiënter te gebruiken. Daarnaast is er ook het YouTube Protocol voor toekomstige video's, waarmee YouTube optimaal gebruikt kan worden. Dit Protocol is ontwikkeld, omdat bijna elk bedrijf en iedere filmmaker een belangrijke kans laat liggen.